Wat is belangrijk ivm een veilige fiets? En dus, veilig fietsen!
Ouders overschatten hoe goed ze hun kinderen verkeersregels leren
Ouders vinden verkeersveiligheid en verkeersopvoeding belangrijk. Maar tegelijk overschatten ze hoe ze zich in het verkeer gedragen met hun kinderen en ook hoe goed ze hun kinderen verkeersles geven. Dat blijkt uit uitgebreid onderzoek van Bureau Tabula Rasa, uitgevoerd door vijf provincies, de ROV Oost-Nederland en Zuid-Holland en de Vervoerregio Amsterdam.
Voor de overschatting hebben de onderzoekers verschillende verklaringen. Zo hebben ouders te weinig kennis over verkeersopvoeding, voorbeeldgedrag en de ontwikkeling van het kind. En dat komt weer omdat niet alle ouders zich bewust zijn van het belang van voorbeeldgedrag op jonge leeftijd. Maar ook omdat ouders hun eigen kennis over verkeersregels overschatten en omdat ze informatie over verkeersopvoeding niet kunnen vinden.
Uitzonderingen
Verder denken ouders die verkeersregels overtreden, hun kinderen wel kunnen uitleggen dat uitzonderingen maken mag. En dat hun kinderen het verkeerde gedrag niet meteen zullen overnemen. Bovendien vinden ouders dat ze zelf het beste weten wat hun kind nodig heeft en hoe de opvoeding eruit moet zien. Tenslotte zien de ouders het gevaar niet zo, hebben ze vaak haast en zit hun dag gewoon te vol.
Op de korte termijn is geen verandering bij ouders mogelijk, alleen op de lange termijn, verwachten de onderzoekers. Ze noemen in het onderzoek verschillende maatregelen die voor een verandering kunnen zorgen. Onder andere het uitbrengen van een serious game waarin ouders en kinderen hun kennis kunnen testen en gedrag in verkeerssituaties kunnen oefenen. Maar ook het bevorderen van fietsen bij kinderen die dat te weinig met hun ouders doen.
De mannen van Mangnus Tweewielers Kloosterzande hebben een échte fietsenkeuring gedaan in de bovenbouw. Dankjewel Mangnus Tweewielers ! 😉
Fietskeuring op de Wereldboom in Hulst 2024
Een veilige fiets voldoet aan een aantal punten. Is jouw fiets OK? Dat konden de kinderen van LBB en de plusklas deze week controleren tijdens de fietscheck! De Wereldboom in Hulst! Zijn goed bezig!
De Wereldboom
Jammer dat we niet de winnaar werden in 2024!
ANWB houdt dit jaar opnieuw de verkiezing ‘Een ANWB Verkeersplein voor een Schoolplein’. Op een verkeersplein kunnen kinderen veilig oefenen met fietsen en meteen praktijkervaring opdoen. U kunt t/m 31 mei een stem uitbrengen op één van de ruim 300 basisscholen die in de race zijn voor een ANWB Verkeersplein. Zo ook op De Wereldboom. Stemt u ook op ons??
Ouder bericht. Er kan niet meer gestemd worden
Fatbikes 190624 pzc
Fatbikes.....
Zo'n vijftig gemeenten en meerdere organisaties roepen via een petitie de Tweede Kamer op om actie te ondernemen tegen opgevoerde fatbikes.
Wethouders van Amersfoort, Amsterdam en Haarlem, artsen en een vertegenwoordiger van de Fietsersbond hebben gisteren in Den Haag een petitie aangeboden aan de Tweede Kamercommissie Infrastructuur en Waterstaat. Zij vinden dat opgevoerde fatbikes leiden tot grote onveiligheid in het verkeer.
De ondertekenaars zien graag een verbod op de verkoop van opgevoerde fatbikes. Ook willen ze een onderzoek naar de invoering van een minimumleeftijd voor de snelle fietsen en een landelijke campagne om ouders en kinderen te wijzen op de gevaren van een opgevoerde fiets.
Absdaalseweg Hulst 2025
Eigen ervaring en vaststelling
Van "Herinrichting Absdaalseweg Hulst"
Het belang van snelheidsremmers kan niet genoeg worden benadrukt, vooral wanneer men vanaf de N290 komt. Daar moet de snelheid duidelijk worden verminderd om de verkeersveiligheid te waarborgen. Het fietspad verkeert helaas in zeer slechte staat. Dit is echter een uitzondering, want over het algemeen zijn de fietspaden in Hulst uitstekend onderhouden en vormen ze zelfs een voorbeeld voor België.
Een interessant detail is de bushalte van lijn 20. Hoewel minder bekend, biedt deze halte waardevolle toegang tot het winkelcentrum. Een betere markering op de weg voor de bus en, waar mogelijk, een kleine fietsenstalling zouden hier een geweldige verbetering zijn. Dit kan bijvoorbeeld worden gecombineerd met een nieuw of bestaand bushokje om het gebruik van fiets en bus te integreren, wat duurzaam en praktisch is.
Wat betreft de verkeerssituatie bij Zaman: het ontbreken van markeringen en het beperkte zicht bij de oversteekplaats voor fietsers maken dit een bijzonder gevaarlijke plek. Fietsers hebben hier vaak geen andere keuze dan snel over te steken bij druk verkeer, vooral vanwege de auto's die onverwacht vanuit de draai bij het Stationsplein komen. Hier is dringend actie nodig om de veiligheid te verbeteren.
Een mooie herinrichting van dit gebied kan niet alleen de veiligheid en infrastructuur verbeteren, maar ook bijdragen aan een prettige en efficiënte leefomgeving voor iedereen.
Geplaatst door
Eric Hasenbroekx op 6 maart 2025
15maart 2025
Absdaalseweg
Spiegel in bocht bij action
Het zicht is slecht als je als fietser wil oversteken in deze bocht. Je weet niet of er verkeer aankomt. Wellicht biedt een spiegel een uitkomst? Of een fietsersoversteekplaats waarbij de fietser voorrang heeft?
Geplaatst door
Marianne Kant op 8 maart 2025
Absdaalseweg
Marina Govaert
In de bocht naar de Statie
de bocht bij parkeerterrein de Statie ligt een fietsoversteek. Echter fietsers gebruiken de eerdere voetgangersoversteek/zebra, wanneer ze van Stationsplein/Havenfort komen. Is de snelheid ter plaatse 30km/u.
Geplaatst door
Marina Govaert op 6 maart 2025
Innovatie?
https://www.facebook.com/share/v/cpsuoLx1mnZjC9Vy/
https://www.facebook.com/share/p/oU8jBL18SxBZcES9/
https://www.facebook.com/share/p/xCNyhf1AtDufyhvf/
https://www.facebook.com/share/p/geUDLrS5jQZ7ZRkQ/
https://www.facebook.com/share/p/arhJCWqWNixwVYsj/
https://www.facebook.com/share/p/bNCUbJKvLrj4wDmw/
In volgorde:
Een wel bijzonderen vop, zebra! En verlicht fietspad! Ook je fietsverlichtng! Fietsexamen in Leuven, oefenen. Flashmob! 3d zebra, voetganger oversteekplaats.
Hmmm, nu ook fietsen weren uit binnenstad?
'Waarom zetten we zo'n mooie stad vol met blik?
'Parkeren in centrum van Middelburg maakt de tongen los
OVERAL IN HET CENTRUM STAAN FIETSEN. L D M
Onhoudbaar
Zo kun je het parkeerprobleem in het centrum van Middelburg langzaam maar zeker wel noemen. De gemeente werkt aan een plan voor een autoluwe, fietsvriendelijke en veel groenere binnenstad. ,,Een prachtige kans om de stad nog mooier te maken."F K
Irritatie bij bewoners die niet in de buurt van hun huis kunnen parkeren. Bezoekers die eindeloos door het centrum rijden op zoek naar een parkeerplek. Overal in de binnenstad zetten mensen lukraak hun fietsen neer. En Middelburg loopt ook nog eens achter bij het planten van meer groen in het centrum in de strijd tegen hittestress en klimaatverandering. Binnenstadbewoner Andrea Reynierse: ,,Het is een ergernis voor bewoners. En op deze manier is Middelburg niet gastvrij voor toeristen."
Je zult maar in de schoenen staan van de projectleider die hier een oplossing voor moet vinden. CW K krijgt er juist energie van: ,,Het is ingewikkeld, ja. We willen iedereen betrekken bij de oplossing, maar we kunnen nooit iedereen zijn zin geven. Het is zoeken naar een goede balans. Maar ik ben ervan overtuigd dat we heel veel kunnen bereiken."
Partner in crime
Aan alles is te zien dat hij in wethouder E S een ware partner in crime heeft gevonden. Afgelopen week waren ze samen op een informatiemarkt om met bewoners in gesprek te gaan over de Middelburgse parkeerplannen. Ook de wethouder krijgt pretlichtjes in zijn ogen als het gaat over de plannen die Middelburg een heel ander gezicht gaan geven. ,,Kostbare ingrepen zijn noodzakelijk", zegt S. ,,Het bouwen van parkeerhubs aan de rand van de stad gaat veel geld kosten. Hetzelfde geldt voor een ondergrondse fietsenstalling. We gaan straks echt veel minder fietsen op straat zien."
Bloemen en struiken
Tijdens de bijeenkomst is een filmpje te zien waarop een Middelburgse ondernemer zegt: ,,Zo'n mooie stad zet je toch niet vol met blik?" Minder auto's en fietsen op straat betekent meer ruimte voor bloemen, struiken en bomen. Wethouder Smit: ,,We willen de binnenstad veel groener maken. De verticale tuinen bij het stadskantoor zijn een inspiratiebron. Ik zie dit als een kans om de stad nog mooier te maken."
De ambitieuze plannen maken in Middelburg massaal de tongen los. ,,Waar parkeren we onze auto en fiets?" vroeg de gemeente op het platform Middelburg Ontmoet. Ruim 1300 mensen reageerden. ,,Echt een opsteker", zegt wethouder S. Ook op de goedbezochte informatiemarkt afgelopen week lieten tientallen mensen hun mening horen. Dat de situatie onhoudbaar begint te worden vindt ook binnenstadbewoner Wilma Legrand: ,,Het is nog nooit zo vroeg in het seizoen zo druk geweest. Ik moet mijn auto steeds verder van huis parkeren. En waarom zijn de parkeerplaatsen van de rechtbank en de kantoren bij Veldzigt in het weekend eigenlijk niet beschikbaar?" Ze krijgt bijval van A R: ,,Exact! De gemeente mag wel wat wel creatiever zijn."
Accu en helm
Ook fietsers laten van zich horen. Nel Klap is er een van hen en ze smacht naar verandering: ,,Zorg voor goede fietsparkeerplaatsen. Het Walplein achter de Hema zou perfect zijn. De verzekering verplicht mij om mijn elektrische fiets met een ketting aan een vast object te zetten. Die zijn nu bijna niet te vinden." L v d H van de Fietsersbond hoopt dat er kastjes komen waar fietsers hun helm en accu kunnen achterlaten. ,,Dan weet ik zeker dat er veel minder fietsen worden gestolen."
In november moet het plan voor een autoluwe, fietsvriendelijke en groene binnenstad klaar zijn.
Fatbikes racen door centrum.... Omroep Zeeland
https://www.facebook.com/share/Ejzfj35rm5vHTqHj/
Facebookartikel fietsersbond
Pang. Pssst. Een lekke band onderweg komt altijd slecht uit. Het is niet leuk om langs de kant van de weg met je bandenplaksetje een band te moeten plakken. Hoe kun je het snelst weer opstappen en doorrijden?
Lees de tips van TestKees op de site: https://www.fietsersbond.nl/nieuws/lekke-band-onderweg/
Pzc 250325
'Je kunt prima zelf je band plakken'
Besparen op het onderhoud van je fiets: wat je zelf kunt doen en wat je beter uitbesteedt
Het goed afstellen van je remmen laat je misschien liever aan een vakman over. Maar zachte banden kun je natuurlijk gemakkelijk zelf verhelpen, als je tenminste een goede pomp hebt.In het voorjaar stappen we weer massaal op de fiets. Maar dan staat een band plat, piept de ketting of geeft je e-bike een foutcode. De fietsen-maker kan helpen, maar om kosten te besparen kun je sommige klusjes ook gemakkelijk zelf doen.CAROLINE VAN SCHUBERT
'De fietsband staat toch wel op nummer één qua reparaties'', zegt fietsenmaker Jan Rullens uit Made. ,,Lek, versleten of gewoon veel te zacht. Ja, dat laatste komt verrassend vaak voor. Maar dat is natuurlijk makkelijk zelf op te lossen door hem op te pompen.''
Rullens zit ruim vijftig jaar in het vak en werkt nog altijd in de zaak van zijn zoon. Daarnaast is hij vrijwilliger bij een Repair Café waar hij kleine reparaties verricht of mensen daarbij ondersteunt. Naast de band zijn ook haperende verlichting of remmen en krakende kettingen veelvoorkomende mankementen die hij voorbij ziet komen. Met de opkomst van de e-bike komen daar steeds vaker storingen in de motor of accu bij.
Wat kun je zelf doen?
Volgens Rullens zijn er genoeg reparaties die je met een beetje handigheid prima zelf kunt uitvoeren. Je band plakken, bijvoorbeeld. ,,Vroeger deed iedereen dat, nu kopen veel mensen liever een nieuwe band. Maar een gaatje dichten is echt niet moeilijk en ook een band vervangen hoeft in veel gevallen niet ingewikkeld te zijn, al hangt dat wel af van het type fiets. Bij sommige modellen is het zo gebeurd, maar bij verschillende e-bikes of fietsen met een dichte kettingkast kan het een stuk lastiger zijn.''
Een ketting smeren en de verlichting checken zijn andere eenvoudige klusjes. ,,Een droge ketting slijt sneller en maakt herrie. Even smeren en hij loopt weer soepel'', zegt Rullens. ,,En veel achterlichten werken niet, simpelweg omdat de contacten vuil of geoxideerd zijn. Even schoonmaken en ze doen het weer.''
Hoeveel je zelf kunt repareren hangt sterk af van het model fiets dat je hebt, beaamt Kees Bakker, ook wel bekend als fietsenexpert TestKees van de Fietsersbond. ,,Bij goedkopere stadsfietsen zit de ketting bijvoorbeeld vaak in een volledig gesloten kast. Dat ziet er netjes uit, maar maakt het vervangen van een achterwiel ineens een flinke klus.''
Ritje naar de fietsenmaker
Hoe handig of gemotiveerd je ook bent: voor sommige reparaties kun je echt beter naar een vakman gaan. Vooral bij e-bikes wordt het ingewikkelder. Als er een storing in de motor of software zit, moet je naar een fietsenmaker. Die kan het systeem uitlezen en zien wat er mis is.
Bakker: ,,Veel problemen, zoals softwarefouten of een slechte verbinding tussen motor en accu, kun je niet zelf oplossen zonder de juiste apparatuur.'' Dat maakt sommige reparaties een stuk ingewikkelder dan bij een gewone fiets.
Ook versnellingssystemen kunnen een uitdaging zijn. ,,Bij sommige fietsen zit de versnelling verwerkt in de naaf'', legt Rullens uit. ,,Als daar iets mis mee is, kun je er zelf weinig aan doen. Daar heb je specialistische kennis en gereedschap voor nodig.''
De prijs van reparaties
Een bezoek aan de fietsenmaker kan aardig in de papieren lopen en dat komt met name door de arbeidskosten. ,,Vroeger was het vooral mechanisch werk'', zegt Rullens. ,,Maar tegenwoordig moet een fietsenmaker ook verstand hebben van elektronica en software. Als je een fiets van 600 euro koopt en dan ineens een reparatie van 120 euro hebt, voelt dat niet in verhouding. Maar een fietsenmaker kost toch minimaal 50 euro per uur.''
Een fietsenmaker in een stadscentrum, waar de huurprijzen hoog zijn, zal bovendien meer moeten rekenen dan iemand met een werkplaats in een dorp of aan huis, vult Bakker aan. Daarnaast zijn er de kosten aan de werkplaats, het gereedschap en het bijhouden van nieuwe technieken. Dat maakt dat het uurtarief nogal uiteen kan lopen.
Kies voor kwaliteit
Wil je geld besparen door zelf aan je fiets te sleutelen, dan is het belangrijk om met een paar dingen rekening te houden. Zoals de keuze voor onderdelen.
Laat prijsknallers via Chinese webwinkels links liggen, adviseert Bakker, want die kunnen van mindere kwaliteit zijn. ,,Kies voor originele onderdelen of merken die bekendstaan om hun kwaliteit.''
Ook gereedschap is een belangrijke factor. ,,Met een goed fietsgereedschapssetje gaat alles makkelijker en voorkom je dat je bouten dol draait'', zegt Bakker.
Kijk altijd even goed hoe een onderdeel vastzit voordat je het loshaalt, tipt Rullens. ,,Maak bijvoorbeeld een foto voordat je iets losmaakt of uit elkaar haalt, dan weet je precies hoe het zat.''
Omdat het fietsmodel deels bepaalt in hoeverre je zelf kunt sleutelen, is het slim om daar al bij de aanschaf van een fiets over na te denken, zegt Bakker. ,,Kijk of je gemakkelijk bij essentiële onderdelen kunt, zoals de ketting, verlichting en remmen. Als je onderdelen niet goed los kunt halen, wordt zelf repareren een stuk lastiger.''
Zo ziet een model met een volledig gesloten kettingkast of geïntegreerde verlichting er misschien strak uit, maar kan een simpele reparatie veel tijd kosten. Sportievere fietsen of e-bikes met een tandriem zijn volgens Bakker vaak gemakkelijker te onderhouden.
Zo houd je je fiets in goede conditie
Sommige reparaties zijn volgens de experts te voorkomen wanneer je je fiets goed onderhoudt. Een paar simpele handelingen.c Pomp regelmatig je banden op. Zachte banden slijten sneller en zorgen er bij een e-bike voor dat je accu sneller leegloopt.
-Maak je fiets schoon. Modder en vuil versnellen slijtage. Een natte ketting in de winter gaat roesten als je er niets aan doet.
-Smeer je ketting. Een droge of roestige ketting slijt sneller en kan ook je tandwielen beschadigen. De Fietsersbond raadt speciale kettingolie aan die bij de meeste fietshandels wel verkrijgbaar is.
-Controleer je verlichting. Veel achterlichten werken op batterijen. Als ze niet aangaan, kan het contact geoxideerd zijn. Even schoonmaken helpt vaak al.
-Leer een band plakken. Het bespaart je geld en voorkomt dat je meteen een nieuwe band moet kopen.
-Laat je e-bike jaarlijks een beurt geven. Dat voorkomt storingen en zorgt ervoor dat je accu en motor optimaal blijven werken.